Even Money bij Blackjack

Tijdens blackjack kunnen er verschillende bijzonder situaties ontstaan. Jouw doel is natuurlijk om te winnen van de dealer maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Zo kan het zijn dat je een gelijkspel hebt met de dealer. In die situatie kan je kiezen voor even money. Hieronder zullen we je precies vertellen hoe even money werkt.

Blackjack!

Aan het begin van het spel worden de kaarten gedeeld en zoals je misschien wel weet deelt de dealer zichzelf ook twee kaarten. Een kaart daarvan kun je zien en als dit een Aas, tien of plaatje is, dan is er een kans dat de dealer blackjack heeft. Stel dat het jouw beurt is bij blackjack en je komt precies op 21 punten, dan heb je dus blackjack. Eigenlijk zou je in dit geval anderhalf keer je inzet krijgen maar als de dealer ook blackjack heeft win je helemaal niets.

Even money

Dit is dan ook de oorzaak waarom de keuze ‘even money’ is ontstaan. De bank geeft je de keus om genoegen te nemen met één keer je inzet als winst en dus de blackjack bonus links te laten liggen. Als je hiervoor kiest heb je dus toch nog wat winst te pakken. Stel je kiest ervoor om niet voor even money te gaan en de dealer heeft ook 21 punten, krijg jij je inzet terug. Je wint dan niets maar verliest ook niets. Dit noemen we ook wel een ‘push’ of ‘stand-off’.

Is het voordelig?

Je vraagt je waarschijnlijk af of het daadwerkelijk slim is om voor even money te kiezen. Het klinkt namelijk als een echte aanrader maar eigenlijk is het dat helemaal niet. In de meeste gevallen heeft het casino er namelijk meer voordeel mee dan de speler. We zullen je uitleggen waarom. De kans dat je wint van de bank is namelijk groter dan dat je verliest. De kans dat de tweede kaart van de dealer zorgt voor een blackjack is veel kleiner dan dat er geen blackjack is. Er zijn namelijk negen kaarten (de kaarten twee tot en met negen en de Aas) waarbij er geen blackjack is en er zijn vier kaarten die wel zorgen voor een blackjack voor de dealer. In theorie is het natuurlijk aan jou of je kiest voor even money, het geeft je wel meer zekerheid. Daarentegen heb je meer kans om te winnen als je niet voor even money kiest.